DIGITALE NIEUWSBRIEF

34ste jaargang 2020


IBAN: BE55 4748 1782 7144

BIC: KREDBEBB


“Florizoone-Stam”

Panoramalaan 7

8670 Koksijde


[email protected]

Inhoudsopgave

In deze editie van de digitale nieuwsbrief van het Florizoone-Comité vindt u onder andere…

Van de redactie

Een kort voorwoord van onze redactie over deze eerste digitale editie van ons familietijdschrift.

Eindredactie

Antoon Florizoone

Lay-out

Laurens Debackere (kleinzoon Antoon)

Familiebulletin

Een overzicht van de huwelijken, geboortes en overlijdens in onze familie de afgelopen maanden.

De Floriscoop

In de Floriscoop bundelen we markante artikelen en bijzonder nieuws over onze familie.

Leden van het Florisoone-comité

in alfabetische volgorde

Antoon & Georgette
Florizoone-Dobbelaere

Zandstraat 398
B-8200 Brugge

Tel: +3250310391
Mail: [email protected]

Chantal & Willy
Florizoone-Henneuse

Gouvernementstraat 16
B-9000 Gent

Tel: +32475803447
Mail: [email protected]

Fernand & Ida
Florizoone-Demyttenaere

Gulden Vlieslaan 40
B-8670 Koksijde

Tel: +3258513397
Mail: [email protected]

Guy & Marie-Claire
Florizoone-Blondeel

Bellestraat 12
B-8691 Gijverinkhove

Tel: +3258515019
Mail: [email protected]

Johan & Carmen
Florizoone-Pauwelyn

Florislaan 15
B-8670 Koksijde

Tel: +3258516949
Mail: [email protected]

Karel
Florizoone

Gulden Vlieslaan 40
B-8670 Koksijde

Tel: +32468486106
Mail: [email protected]

Luc & Lucia
Sobry-Pane

Vijverhoflaan 24
B-9830 Sint-Martens-Latem

Tel: +3292810979
Mail: [email protected]

Monique & Jul
Dewaele-Van Leuven

Turnhoutsebaan 450/7
B-2970 Schilde

Tel: +3233831052
Mail: [email protected]

Van de redactie

Het Florizoone-comité stapt voortaan over op een digitale uitgave van haar publicaties, we beginnen hiervoor met een nieuwsbrief. Onze redactie geeft een korte toelichting bij de redenen hiervoor in het voorwoord en nodigt u van harte uit om alle bijzonderheden van dit nieuwe format te ontdekken.

Bij de publicatie van onze vorige uitgave “GENEALOGIE FLORISOONE Tak Florisoone – Nieuwkerke – Wulpen, Generatie 16 & 17 – Deel 3, 33ste jaargang” vorig jaar hadden we aangekondigd om ons familietijdschrift een nieuwe look aan te meten, en het voortaan digitaal door te sturen. We zagen ons hiertoe verplicht onder andere door de gestegen drukkosten, en vooral ook de posttarieven. Deze optie houdt echter het grote voordeel in dat iedere geïnteresseerde, ook buiten onze familie deze nieuwsbrief kan ontvangen.

Vandaag heeft u, beste lezer, de eerste editie van deze digitale nieuwsbrief voor u. Er kroop ettelijke maanden voorbereiding in, waaronder het herwerken van de lay-out en opzetten van nieuwe systemen om inschrijvingen en inhoud ervan te beheren.

Dit verhaal kon alleen mogelijk worden met dank aan onze moderne, nieuwe website die u tijdens het lezen van deze publicatie ook meteen bezoekt (gebruik de navigatie bovenaan de pagina en u kan in enkele kliks ons rijke archief en onze genealogische databank consulteren). Onze vernieuwde Florizoone-website kon ondertussen al een zeer groot aantal bezoekers bekoren, zowel binnen België als ver daarbuiten. We kijken er dan ook naar uit om met onze nieuwsbrief ook voor deze bezoekers extra meerwaarde te kunnen creëren.

Mocht u nog niet ingeschreven zijn op onze nieuwsbrief, of mocht u iemand kennen die zich wil inschrijven, dan kan dit in een paar kliks op deze pagina. Per uitzondering bieden we nog steeds een betalende papieren versie van deze nieuwsbrief aan, indien u deze wenst te ontvangen, neem dan contact op met het Florizoone Comité via [email protected].

We zijn ook steeds op zoek naar suggesties, leuke verhalen, artikelen, foto’s of andere gegevens die van waarde kunnen zijn voor onze familiegeschiedenis en om eventueel op te nemen in toekomstige publicaties, dit kan u steeds doorsturen via [email protected].

Alvast veel lees- en ontdekplezier in deze vernieuwde uitgave,

Het Florizoone-comité

0
Paginaweergaven
0
Unieke Bezoekers
Bezoekers van de site per regio
Bezoeken per regio (minstens 5 bezoekers)

Statistieken Florizoone website (https://florizoonestam.be) sinds 11/2018, bron: Google Analytics

Familiebulletin

Een overzicht van de huwelijken, geboortes en overlijdens in onze familie de afgelopen maanden.

De Floriscoop

De Floriscoop, onze bekende rubriek waarin we het belangrijkse familienieuws trachten te bundelen, blijft uiteraard ook in onze digitale editie een vaste waarde. Het format is hetzelfde gebleven, maar we voerden wel enkele moderniseringen uit aan de lay-out en maken optimaal gebruik van de digitale omgeving waarin u deze uitgave bekijkt.

Florizoone-Comité-Ara-Dune

FOTO VAN ONS BIJNA VOLLEDIG FLORIZOONE COMITÉ IN ARA DUNE HOTEL OP 11 OKTOBER 2019
Luc Sobry & Lucia Pane ontbreken spijtig genoeg op deze foto.

Het project "Iedereen Dichter" van auteur Astrid Haerens in de Westhoek, anno 2019.

Aan de hand van workshops en publieke interventies ging Astrid Haerens op zoek naar de hartslag van de streek, om deze in poëzie te gieten. Het thema van het project was het verborgene: alles wat je niet met het blote oog kan zien. Het resultaat van haar zoektocht – de website, de film en de gedichten – stelde ze op 12 december 2019 voor samen met andere dichters van de streek, muzikaal bijgestaan door Augustijn Vermandere.
Astrid Haerens (7256) dochter van Michel Haerens (1529) en Regine Florizoone (958).

Tijdens de maanden mei en juni 2019 verkende Astrid Haerens acht verschillende dorpen en steden: Nieuwpoort, De Panne, Houthulst, Veurne, Diksmuide, Alveringem, Koksijde en Lo- Reninge. Op elke plek ging ze op een andere, unieke manier te werk, steeds met open ogen en oren, steeds op zoek naar ontmoetingen en verhalen. Astrid sprak met meer dan 200 inwoners uit de streek. Onder andere met Guy Florizoone (920) & Marie Claire Blondeel (1357). Die ontmoetingen vertaalde ze in poëzie en beeld. De gedichten kregen vorm in een online poëzie plattegrond.

Daar is, naast poëzie en een film i.s.m. filmmaker Leonardo Van Dijl, ook het werkproces op terug te vinden: portretten van inwoners, podcasts van workshops, gedichten geschreven door de mensen uit de streek, etc. Zo wordt deze poëzieplattegrond een open bibliotheek, multimediaal en veelstemmig, een complex radarwerk, zoals het leven zelf. Daarnaast werden de gedichten in een boekje en op affiches gepubliceerd. Deze zijn verkrijgbaar in de bibliotheken en cultuurhuizen van de deelnemende gemeentes.

Iedereen Dichter is een poging om met alle gesprekken, schrijfsessies, gedichten en de archivering hiervan grenzen te doorbreken van huis, tuin, identiteit. Als bewoner van de hoofdstad probeert Astrid Haerens een brug te slaan tussen stad en platteland. Aan de hand van dit project denkt ze na over wat ons bindt in tijden van anonimisering, groeiende angst voor het onbekende en een steeds grotere kloof tussen steden en dorpen. Hoe kan men dat onbestemd gevoel van zwaarte en melancholie in deze streek omzetten in iets constructief, iets bruikbaar, iets nieuw?

Ze slaagt erin om via het project mensen dichter te brengen, bij zichzelf, bij elkaar, bij de poëzie. Om de mist van melancholie die over de velden en in de mensen hangt aandacht te geven, de hartklop van de streek die generatie op generatie wordt doorgegeven te vatten. Het project brengt de mensen van de streek dichter én maakt van hen een dichter. De voorbijganger wordt dichter, de dichter voorbijganger.

www.iedereendichter.be

Iedereen dichter een project van Astrid Haerens in opdracht van Achthoek, in samenwerking met Poëziecentrum.

Oud-directeur Guy Florizoone van Melipark heeft geen spijt van experiment.

45 jaar geleden liet Guy Florizoone (920), toenmalig directeur van het Meli park in Brussel, 50 halsbandparkieten vrij. Intussen zitten de felgroene vogels in zowat álle Vlaamse en Brusselse stadsparken. 20.000 zijn het er, maar dat is een schatting, want wetenschappers zijn gestopt met tellen. Een vloek voor sommigen, exotische ambiance voor anderen.

Of ik me verantwoordelijk voel? Natuurlijk niet”, zegt Guy Florizoone, die voor het eerst zijn verhaal doet. “Zowat alle kwekers hebben hun overschot aan parkieten vrijgelaten. Al heb ik met mijn experiment wel een basis gelegd, natuurlijk.”

Guy Florizoone (76) was tussen 1973 en de sluiting eind 1986 directeur van Meli Heizel, een amusementspark vlak bij het atomium met een kermis, restaurants, een speeltuin en een kleine zoo die zich toespitste op exotische vogels. Lang vervlogen tijden, want samen met zijn echtgenote Marie Claire Blondeel (1357) geniet Guy nu diep in de Westhoek van de weidse velden en de zalige rust.

Hier tsjilpen mussen in de haag en hoor je de roekoe van een houtduif, maar vliegen vooralsnog geen halsbandparkieten over.

“Bezoekers konden in ons park naar de vogels kijken, waarvan een groot deel zich in volières bevond”, vertelt Guy Florizoone. Af en toe ontsnapte er wel eens een exemplaar, maar er werden toen geen vogels met opzet vrijgelaten. Dat veranderde in 1972, toen de Franse zanger Pierre Perret een hitje scoorde met ‘La cage aux oiseaux’. “Dat liedje gaat over vogeltjes die gevangen zitten en er wordt opgeroepen om ze vrij te laten. Wel, dat is toen een kleine hype geweest. Jongeren drongen ‘s nachts het park binnen om de volières te openen en lieten de vogels vliegen.”

Guy Florizoone liet 50 parkieten vrij. 45 jaar later zijn ze met 20.000.
Zowat alle kwekers hebben hun overschot aan parkieten vrijgelaten. Al heb ik met mijn experiment wel een basis gelegd, natuurlijk.Guy Florizoone

Intelligente diertjes.

Een bezoek aan de Parrot Zoo in 1974 in Miami maakte zo’n indruk dat Guy Florizoone zelf van gedacht veranderde. “Papegaaien konden er vrij rondvliegen en ik droomde ervan om hetzelfde te doen in Brussel: geen vogels meer in volières, maar in volledige of halve vrijheid, rekening houdend met het verschil in klimaat. Eén probleem: je kan de volière openen, maar dan vliegt zo’n vogel gewoon weg en die komt niet meer terug. Niet handig als je een themapark met vogels uitbaat, natuurlijk. Daarop zijn we beginnen te experimenteren. Doel was om hen vrijheid te gunnen, maar ze tegelijk dichtbij te houden zodat ze konden wennen aan hun nieuwe, ruime omgeving. De eerste testen gebeurden met grasparkieten, nadien ook met andere soorten. In de eerste experimenten knipten we de vleugels. Ze konden dan een jaar niet vliegen, maar bleken jammer genoeg vrij snel – letterlijk – een vogel voor de kat. In een tweede experiment smeerden we de vleugels in met bruine zeep. Na een paar flinke regenbuien spoelde de zeep weg en konden ze weer vliegen, maar ook dat experiment bracht niet wat ik verhoopte. De meest succesvolle methode was die waarbij we de vogels lieten kweken in de volière. Zodra ze jongen hadden, zetten we een deel open. De parkieten vlogen uit, maar keerden terug om hun jongen te voeden. In een volgende fase maakten we een vijver uit beton met in het midden een eiland met blokken met gaten waarin ze konden nestelen en kweken. Die halsband parkieten zijn trouwens erg intelligente diertjes. In de winter lieten we de vijver leeglopen om te voorkomen dat het beton zou barsten bij vriestemperaturen. Wel, de volgende dag waren de parkieten gaan vliegen. Pas wanneer we de vijver weer lieten vollopen en er dus geen gevaar meer was, keerden ze terug naar hun eiland.”

Wetenschappers schatten dat er intussen tussen 18.000 en 20.000 halsband parkieten leven in Vlaamse en Brusselse parken, waar ze inheemse soorten zouden verdringen. “Het verbaast me wel dat hun aantal blijft toenemen”, zegt Guy Florizoone. “Ik heb altijd gedacht dat er een natuurlijk evenwicht zou ontstaan. Weet je, ik heb hetzelfde experiment eertijds ook in ons Meli Park te Adinkerke gemaakt, maar dat is totaal mislukt. Waarom? Ik vermoed dat de plaatselijke vogelliefhebbers hebben gedacht: beter één vogel in mijn volière dan één in de lucht (lacht).”

Van Antwerpen tot Kortrijk.
Tot voor kort zaten er halsband parkieten in Brussel en in de ruime regio richting Leuven en Aalst, maar intussen worden ze overal gesignaleerd: in Antwerpen, Sint Niklaas en zelfs in Kortrijk. “De experimenten in het Meli park hebben natuurlijk bijgedragen tot de verspreiding, maar het is bijlange niet de enige verklaring”, zegt Diederik Strubbe, onderzoeker aan de UGent.

“Heel wat mensen in Brussel hebben me verteld dat ze zelf hun halsband parkieten hebben vrijgelaten omdat ze het zielig vonden dat hij in een kooi zat en niet bij zijn soortgenoten. We hebben onderzoek gevoerd naar de genetische diversiteit en die blijkt even groot als in Centraal-Afrika en India, de gebieden waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Er is dus geen sprake van genetische verarming. Met andere woorden: de halsband parkieten die in Vlaanderen rondvliegen, hebben een diverse oorsprong en hebben niet allemaal een voorouder uit de Meli.”

Bron: Het Laatste Nieuws (2019)

Overlijden van Denise Florizoone (738)

Bij het overlijden van Denise Florizoone (738), te Veurne op 20 november 2019.

Herfstmijmeringen (Opgedragen aan mijn zo geliefde vader Heliodoor Florizoone (439))

Het in donderdagnamiddag… De kinderen en mijn man zijn naar school, mijn kleine jongen slaapt zijn ‘noene dutje’. Ik profiteer van wat late herfstzon en rust een poosje in mijn tuintje… Een mooie roodbruine vlinder komt spelemeien op mijn laatste bloemen. Ik volg haar spel en haar gevlinder van de ene naar de andere bloem… hoe eenvoudig schoon en toch hoe roerend … nu vooral… sinds jou heengaan lieve vader heeft de wereld voor mij een heel ander aanschijn. Een dikke traan rolt over mijn wangen en valt als een natte parel vol verdriet op mijn schoot… Altijd opnieuw moet ik aan jouw denken vadertje lief, en ik kan nog niet de gedachte van mij afzetten dat ik u nergens, maar ook nergens meer zal ontmoeten. Niet in uw tuin, niet bij uw bloemen of bij uw bietjes, niet in uw boomgaard waar ge met uw hand en uw hart de kaken van een blozende appel streelde en hem dan met een gul gebaar wegschonk… Ik vind u niet … ook thuis niet… waar ik u altijd verwacht en waar ik zoek naar uw twinkelende ogen, naar uw glimlach (want wij hielden toch van elkaar nietwaar?), naar uw stem, naar het geschraap van uw keel en zelf naar uw zwijgen, want dan waart ge mij misschien nog dichterbij dan ooit. Ik zoek naar uw zonnig en warm karakter, vrucht van uw diepe levenservaring. Ik zoek naar uw wijsheid en uw ziele rijkdom, naar uw simpele eenvoud en naar uw zo fijnbesnaarde liefde voor de natuur. Ik zoek naar uw zin voor humor, want met humor zijt ge toch door het leven gegaan! Hoeveel en hoe dikwijls heb je geen vertelseltjes verteld? Ik zoek en zoek en vind alleen ‘herinneringen’ maar die herinneringen bloeien voor mij open en zijn mij oneindig zoet, lief en dierbaar.

De familie blijft zoemen bij de bijenkorf

De familie Florizoone gaf 27 jaar geleden de leiding aan een externe CEO. De externe CEO wilde het bedrijf leiden, maar enkel indien de familie geen inspraak had in de dagelijkse leiding.

In de schaduw van de Pater Familias

De geschiedenis van Meli gaat terug tot 1925. Alberic Florizoone verkocht de honing die hij oogstte in de achtertuin van het ouderlijke huis aan buren, vrienden en familie. Al snel verkocht hij ook aan buurtwinkels. In 1934 bouwde hij in Adinkerke het Bijenpaleis, een tentoonstellingsruimte met een cafetaria. Na de Tweede Wereldoorlog trok het Bijenpaleis zoveel bezoekers dat uitbreiding zich opdrong. De jaren erop groeide het onder de naam Meli Park uit tot een belangrijke toeristische trekpleister aan de Belgische kust. Ook in Brussel op de Heizel kwam een Meli-park. Alberic Florizoone hield tot aan zijn overlijden op 85-jarige leeftijd de touwtjes strak in handen. Zijn vier kinderen waren actief in het bedrijf, maar kregen weinig ruimte om beslissingen te nemen. “Vader had een dominante persoonlijkheid. Hij kon niets uit handen geven en hij had in alles het laatste woord”, zucht Guy Florizoone. De drie zonen en dochter Nicole hadden daarom naast hun verantwoordelijkheden in het familiebedrijf ook allemaal nog een professionele nevenactiviteit. “Dat was onze uitlaatklep, waar we onze vleugels konden uitslaan”, zegt Robert Florizoone. Hij deed onder meer de aan- en verkoop van attracties, Guy verkocht spelautomaten aan horecazaken. Nicole had haar eigen hotel en Roland stortte zich op de lokale en provinciale politiek. Ondanks de frustraties die er soms waren, knipte geen van de kinderen de band met het familiebedrijf door. Roland Florizoone: “Vooral met het pretpark was er een grote emotionele band. Daar rolden geen producten van de band, we verkochten er plezier. Die voldoening compenseerde alles”. Bij de honingproducent Meli heeft de eigenaars familie Florizoone al 27 jaar geen operationele functie meer. Vanuit de raad van bestuur en een adviescomité volgen elf familietelgen het wel en wee van een van de bekendste Belgische bedrijven. “We hebben ons geschikt in de rol van bestuurder.” Vanuit alle uithoeken van de wereld sturen imkers vaten vol honing naar de Meli-fabriek in Veurne. Daar verwerkt het bedrijf van de familie Florizoone jaarlijks 11 miljoen kilo honing, goed voor een omzet van zo’n 50 miljoen euro. “De voorbije jaren hebben we sterk ingezet op automatisering en digitalisering. We zijn nu een modern bedrijf dat met amper 55 mensen toch een mooi bedrijfsresultaat neerzet”, zegt CEO Koen Steurbaut. Hij is de tweede externe CEO van het familiebedrijf. De Gentenaar nam in 2017 het roer over van Philip Cammaert, die het bedrijf meer dan twintig jaar had geleid. “De dagelijkse leiding overlaten aan een externe CEO was een lastige oefening”, erkent Guy Florizoone. “Alles draait om vertrouwen.”
Guy (920), Robert (921), Roland (922) Florizoone en Koen Steurbaut
Nog geen enkele grote investering die het management op tafel heeft gelegd, werd door de familie afgeketst.Koen Steurbaut
Huwelijksfoto van Alberic Florizoone (724) & Marthe Van Doren (725) - 28 oktober 1941.
Ook de volgende generatie moet voeling hebben met het bedrijf.Roland Florizoone

Diepe Crisis

De familie heeft nog altijd alle aandelen in handen. Ruim een kwarteeuw geleden besefte de familie Florizoone dat haar rol in de operationele werking was uitgespeeld. De beslissing volgde op het overlijden van Alberic Florizoone in 1992. De stichter van het familiebedrijf was toen 85 jaar en nog altijd gedelegeerd bestuurder. Zijn overlijden stortte het bedrijf in een diepe crisis. De kinderen Roland, Robert, Guy en Nicole wilden de fakkel niet overnemen. Ook financieel wankelde het bedrijf. De familie was ook de eigenaar van het bekende Meli-park in Adinkerke. En daar stapelden de verliezen zich op. Daarom werd een crisismanager binnengehaald. De familieleden trokken zich terug uit de operationele werking van het bedrijf.

Vers bloed

Na een jaar ging de familie op zoek naar een nieuwe CEO. Dat werd Philip Cammaert. “Hij stelde een voorwaarde: hij wilde het bedrijf leiden, enkel indien de familie geen inspraak had in de dagelijkse leiding”, zegt Guy Florizoone. De familie schikte zich in haar rol als bestuurder. De honingverwerking die in 1954 naar Brussel was verhuisd, keerde terug naar Veurne. Roland Florizoone: “Het art-déco gebouw in Brussel was beschermd en bood geen uitbreidingsmogelijkheden. Met een nieuwe fabriek in Veurne stonden we technisch weer helemaal vooraan.” Terwijl de honingproductie herleefde, bleef het pretpark de achilleshiel van de groep. In 1999 werd het verkocht aan Studio 100, die er Plopsaland van maakte. Guy Florizoone: “Emotioneel was dat een lastige beslissing, maar bedrijfseconomische overwegingen kregen de bovenhand.”

Marthe Van Doren, de 97-jarige weduwe van Alberic Florizoone, heeft de transformatie van het bedrijf van nabij gevolgd. Robert: “Ze stond altijd achter ons. Ze had één voorwaarde: dat bij elke beslissing alle vier de kinderen hun akkoord gaven. “Dat was niet altijd vanzelfsprekend. Het dwong ons keer op keer te zoeken naar een consensus”, voegt broer Guy eraan toe.

De Toekomst

De vier kinderen van Alberic Florizoone zijn nog allemaal lid van de raad van bestuur. De derde generatie bestaat uit zeven telgen. Drie van hen zitten in de raad van bestuur. De vier anderen worden geïnformeerd over het reilen en zeilen in de onderneming via een adviescomité. “Ook de volgende generatie moet voeling hebben met het bedrijf”, zegt Roland Florizoone. “Zowel in de raad van bestuur als in het adviescomité is de plaats voor de kleinkinderen niet voor de schijn. Zij worden betrokken bij de discussies. Er wordt geluisterd naar hun ideeën. Daaruit komen verrassende insteken. Het valt me op dat de jongere generatie meer oog heeft voor ecologie, marketing en sociale media.” De raad van bestuur bestaat naast Steurbaut uit drie externen. De voorzitter is Dirk Van Den Broeck (Patrimonia Real Estate). Voorts zijn er Luc Sillis (ex-chipsfabrikant Croky) en de voormalige Meli-CEO Philip Cammaert. Steurbaut hecht veel belang aan het contact met de familie. “De bedoeling is dat we een draagvlak creëren. Zo kan iedereen akkoord gaan met de strategie. Er moet ruimte zijn voor debat, maar uiteindelijk moeten het management en de eigenaars op dezelfde golflengte zitten.” En dat lijkt ook te lukken, vindt Steurbaut. “Nog geen enkele grote investering die het management op tafel heeft gelegd, werd door de familie afgeketst.” De familie garandeert bovendien stabiliteit. Als teken van verankering werden de aandelen van het familiebedrijf ondergebracht in een private stichting. Geen van de aandeelhouders mag aandelen als onderpand gebruiken. En wie aandelen wil verkopen, moet die eerst aanbieden aan de andere familielieden. De aandeelhouders krijgen jaarlijks dividenden uitgekeerd. In het boekjaar 2018 ging het om 1,3 miljoen euro. De volledige nettowinst wordt weliswaar niet uitgekeerd, zodat de familie een gezonde financiële reserve in de zeer gezonde balans aanlegt. “Daardoor kunnen we bouwen met het oog op de lange termijn. Dat creëert stabiliteit, wat ook de sterkte is van een familiebedrijf”, besluit Steurbaut.   Bron: Trends Family Business (2019)

Maria Florizoone viert 100e verjaardag.

Maria Florizoone, een eeuwelinge, en dit werd gevierd met lekker eten en vooral in goed gezelschap.

Honderd jaar geleden op 2 oktober 1919, werd Maria Florizoone (783) geboren te Adinkerke, als dochter van Henri Florizoone (577) en Madeleine Feryn (578). Zij had twee oudere broers Albert Florizoone (781) en Karel Florizoone (787), een jongere zus Rachel Florizoone (785) er volgde nog een halfbroer Roger Oyaert (7973) toen haar moeder hertrouwde met Remi Oyaert (7878) na het vroege overlijden van haar vader op 32-jarige leeftijd in 1923.

Na haar plechtige communie ging Maria naar de ‘hoge Schole’ in Pervijze, op internaat. Ze leerde de liefde van haar leven, Jozef Debaenst (784), kennen op een familiefeest. De tweede wereldoorlog strooide echter roet in de trouwplannen. Jozef moest naar Leopoldsburg als ‘infirmier’. Op 22 april 1941 konden ze eindelijk trouwen. Maria en Jozef kregen twee zonen André (2520) en Etienne (2521) en een dochter Paula (2522). Intussen heeft memé Maria 7 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. Jozef en Maria namen de boerderij van Petje Henri Debaenst (9280) over. Ze maakten de evolutie mee van zware handenarbeid naar de intrede van machines. Zo konden ze de boerderij verder uitbouwen.
Eens ze de boerderij overlieten en met pensioen gingen, keken Memé en Pepé steeds uit naar de momenten dat de kleinkinderen kwamen logeren. Met de beroemde Peugeot maakten ze dan samen uitstapjes naar zee.

Maria had ook een B&B “avant la lettre”, met een roze en een blauwe kamer…als extra hulp voor hotel Belfort. Maria en Jozef vierden nog samen hun 65ste huwelijksverjaardag, maar intussen had Maria afscheid moeten nemen van haar grote liefde.

Sedert 2016 verblijft ze in WZC Ter Linden in Veurne.

Bron: KW (2019)

Overlijden van Filip Florizoone (738)

Bij het overlijden van Filip Florizoone (738) te Veurne op 20 november 2019), echtgenoot van Benedikte Mortier (1534).

Na een ongelijke strijd tegen ziekte, is Filip Florizoone (distributieplatform Florisan en Noordermetaal) overleden. Daarmee verliest de Westhoek en a fortiori West-Vlaanderen een ondernemer die decennialang zijn stempel zette op het bedrijfsleven alsook op het sociaal-maatschappelijk leven. Filip Florizoone werd geboren in 1954.

Filip Florizoone was de gewezen voorzitter van de Kamer voor Handel en Nijverheid van Veurne en de Westkust en na de grote fusie ook nog een tijdlang regiovoorzitter in Veurne. Hij stond bekend als een vooraanstaand ondernemer. Onder zijn impuls groeide Florisan uit tot een vooraanstaand speler in de distributie van badkamers en andere sanitaire benodigdheden. Hij was ook de bezieler van Noordermetaal en het inhouse softwarebedrijf EOS.

De immer aimabele en graag geziene Florizoone was ook sociaal een erg geëngageerd burger. Zo was hij onder meer lid van de Rotary Nieuwpoort-Westhoek en van de culturele vereniging De Ghesellen van de Kastelnij Veurne. Hij laat een echtgenote en drie dochters na, aan wie het Florizoone Comité zijn medeleven betuigt en de goede herinneringen aan Filip koestert.

Bron: Nieuwsblad (2020)

Tekst opgesteld en voorgelezen door Filip FLORIZOONE (1011), op de begrafenis van zijn vader, Willy FLORIZOONE (870) in 2002.

Een man van weinig woorden,
geen geklater noch misbaar.
Alleen maar waar echt nodig
gaf hij zinnig commentaar.

Wierook was niet aan hem besteed:
in de schaduw liep hij ’t liefst gekleed.
Stof opwaaien kon hij niet
een voetstuk: nee, dat stond hem niet.

Niet dat hij dit niet verdiende!
Ons baken in barre tijden,
voor jong en oud een toeverlaat,
geërd rechter, diplomaat.

Zijn optreden was steeds correct:
al wie hem kende had respect.
Zijn luist’ren bracht vertrouwen,
ja: op Willy kon je bouwen!

Tot ’s avonds laat aan zijn bureau,
verdiept in stapels statistiek,
geen uur, geen vraag was hem teveel,
bezorgd om klant en personeel.

Zelf kon hij diep genieten,
met hond: van duin en Noordzeewind;
op: Pomerol, met boek en met sigaar.
Met kleinkind stoeien deed ie graag!

Vader, baas of vriend:
blijf bij ons, vergeet ons niet!
Wees ons inspiratiebron
van daarboven, in je ballon…

Deze nieuwsbrief ook ontvangen?

Bent u na het lezen van deze uitgave geïnteresseerd om deze nieuwsbrief ook zelf in uw inbox te ontvangen? Dan kan u zich in enkele kliks registreren voor de nieuwsbrief, via florizoonestam.be/nieuwsbrief of met de knop hieronder. Deze registratie is eenmalig waarna u door ons op de hoogte wordt gesteld van zodra er nieuwe uitgaven verschijnen.

Indien u vroeger abonnee was op onze fysieke publicaties wordt u niet noodzakelijk automatisch ingeschreven voor de nieuwsbrief omwille van de AVG-wetgeving die sinds 2019 van kracht is, deze vereist immers dat onze lezers zelf instaan voor het beheer van hun gegevens. U kan zich ook op elk moment uitschrijven en niet langer de nieuwsbrief ontvangen.

Hoe kan u ons blijven helpen?

Heeft u aanvullingen op onze stamboom, zoals volledige namen, geboorte-, huwelijks-, overlijdens- of begrafenisgegevens, dan mag u die altijd doorgeven. Heeft u verhalen van uw ouders, grootouders of overgrootouders gehoord? Of heeft u nog een verzameling foto’s? De ervaring is dat deze na overlijden meestal op de één of andere manier zoekraken. Scan ze in, of laat ze inscannen door een vriend(in) of door een gespecialiseerde zaak, en bezorg ze ons via [email protected].

Geef telkens aan welke informatie en/of foto’s zeker niet gepubliceerd mogen worden (deze zullen gewoon in ons privaat Florizoone familiearchief bewaard worden). Wat zouden we graag van u ontvangen zodat wij onze gegevens kunnen aanvullen en/of corrigeren:

  • Voornamen
  • Familienaam
  • Geslacht
  • Beroep
  • Gebeurtenissen zoals Geboorte, Doop, Huwelijk, Echtscheiding, Overlijden.
  • De datum, eventueel alleen het Jaartal
  • De gemeente van de gebeurtenis
  • De getuigen bij deze gebeurtenis
  • De relaties van deze persoon
  • De naam van de ouders
  • De naam van de kinderen
  • De benaming van de getuigen (Huwelijksgetuigen, Peetvader en Peetmoeder)
  • Kopieën van Documenten
  • Foto of portret
  • Trouwboekje
  • Doopprentje
  • Bidprentje en/of doodsbrief

Als u gegevens van onze “Florizoone Stam” stamboom overneemt voor eigen gebruik, vinden wij dat prima. Het is echter niet de bedoeling dat u deze zou gebruiken om daar zelf een publicatie in welke vorm dan ook van te maken en dit zonder ons medeweten van en zonder de uitdrukkelijke toestemming van het Florizoone Comité. Commercieel gebruik van deze “Florizoone stam” site is niet toegestaan.

We hebben onze genealogie-stamboomdatabase opgebouwd met behulp van talrijke familieleden en directe verwanten. Op dit moment bevat onze Florizoone-stamboom meer dan 10.500 personen. In de loop van de tijd heeft het Florizoone Comité een genealogie-stamboom opgebouwd met alle familieleden en directe verwanten die ons bekend zijn. De gegevens komen uit de diverse eigen genealogische onderzoeken, van persoonlijke onderzoeken en van de mensen die reageerden op ons verzoek om gegevens te melden over hun eigen directe familie. Op dit moment bevatten onze elf individuele stambomen meer dan 19.000 personen. Onze stamboom bestanden worden nog steeds verder aangevuld en bijgewerkt, en dit is één van onze belangrijke activiteiten.

Het aantal varianten van onze familienaam Florizoone bedraagt momenteel 161.
Een actueel overzicht van het aantal Florizoone en Flor……….. Familienaam varianten en aanverwanten in onze Florizoone stamboom;
-Totaal bevat de stamboom 10.670 Florizoone en Flor……….. Familienaam varianten en aanverwanten.
-De stamboom bevat 2.183 Florizoone en Flor……….. Familienaam varianten.
-De stamboom bevat 1.540 Florizoone en Flor……….. Familienaam varianten welke overleden zijn.
-De stamboom bevat 643 Florizoone en Flor……….. Familienaam varianten die nog in leven zijn.

Welke personen?
In onze Florizoone stamboom zijn personen opgenomen met de familienaam Florizoone en talrijke varianten en de directe verwanten (echtgenoot, echtgenote of de -formele- partner en hun kinderen). Van de niet-Florizoone echtgeno(o)t(e) of partner registreren we eventueel ook nog de ouders en eventueel voorouders. Onze oudste Florizoone stamboom gegevens stammen uit het begin van de veertiende eeuw. Onze Florizoone stamboom informatie loopt door tot op heden.

Welke gegevens?
Behalve de formele gegevens naam, voornamen, datum en plaats van geboorte, huwelijk, overlijden, enz., bevat onze Florizoone stamboom ook bijzonderheden zoals opleiding, beroep, woonadressen, foto’s, krantenartikelen en bidprentjes. Hierbij is natuurlijk ook van elke persoon de eventuele relatie in onze Florizoone stamboom vastgelegd: kind van, gehuwd met, kinderen. Eigenlijk wordt alles opgenomen wat de betreffende persoon kenschetst en hem/haar plaatst in onze genealogie van de Florizoone familie wat ook onze Florizoone familiegeschiedenis illustreert.

Privacy
Publicatie van onze Florizoone stamboom informatie, in welke vorm dan ook, zal zich te allen tijde beperken tot gegevens over overleden personen. “Florizoone Stam” zal informatie over nog levende personen nooit aan derden verkopen of ter inzage geven. Familieleden en directe verwanten hebben steeds inzagerecht in hun persoonlijke gegevens. Voor meer informatie hoe het Florizoone comité omspring met privacy op haar digitale omgeving kan u ons Privacybeleid raadplegen via florizoonestam.be/privacy.

Aanvullingen en wijzigingen
Het aanvullen en up-to-date houden van onze Florizoone stamboom is essentieel voor het nut van de volledigheid van onze genealogie gegevens. Als familielid of directe verwant(e) is uw bijdrage in de toekomst daarom uiterst belangrijk. Meld ons daarom alle wijzigingen (overlijden, huwelijken, geboortes, enz.) of vul de gegevens aan met wetenswaardigheden en foto’s. U kan deze per e-mail bezorgen via [email protected].

Colofon & Disclaimer

Deze nieuwsbrief kwam tot stand door bijdragen van onze leden en redactioneel werk van het Florizoone Comité.

Het overnemen van gegevens uit onze Florizoone genealogie is steeds toegestaan met Bronvermelding en verwijzing naar onze website (https://florizoonestam.be), en dit uitsluitend voor privé en niet-commercieel gebruik.

In onze Florizoone genealogie kunnen per vergissing gegevens voorkomen van nog levende personen. Mocht er bezwaar zijn tegen de publicatie van bepaalde gegevens, kan de persoon op wie dit betrekking heeft of zijn/haar wettige vertegenwoordiging deze informatie per eenvoudig verzoek laten verwijderen via [email protected]

Hoewel onze uitgaven met zorg zijn opgesteld aanvaardt het Florizoone Comité op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor gevolgen van (eventueel hergebruik van) foutieve informatie door derde, op welke wijze dan ook.

Alle rechten voorbehouden, 2020, Het Florizoone Comité.