Maria Florizoone (783) werd geboren te Adinkerke en overleed op 25 januari 2023 te Veurne op de gezegende leeftijd van 103 jaar.

Op 2 oktober 1919 werd Maria Florizoone geboren in een landbouwersgezin te Adinkerke als middelste van drie kinderen, een oudere broer Albert Florizoone (781) en een jongere zus Rachel Florizoone (785). Toen haar moeder Madeleine Feryn (578) hertrouwde met Remi Oyaert (7878) na het vroege overlijden van haar vader Henri Florizoone (577), kwam er nog een halfbroertje bij Roger Oyaert (7973) (+ 10 juni 2023) bij. 103 jaar later vierde ze omringd door haar familie deze bijzondere verjaardag.

Na haar plechtige communie ging Maria op internaat, in de “hoge schole” van Pervijze. Enkele jaren later leerde ze op een familiefeest Jozef Debaenst (784) kennen, de liefde van haar leven. Toen WOII uitbrak moest Jozef naar Leopoldsburg als infermier en het jonge koppel moest de bruiloft uitstellen tot 1941. Er braken barre tijden aan, want tijdens de oorlogsjaren stond de boerderij onder water. Maar niets kreeg Maria klein. Jozef en Maria hadden de boerderij van Petje Debaenst overgenomen. Ze maakten de evolutie mee van zware handenarbeid naar arbeid met de hulp van machines, die het werk iets lichter maakte. Zo konden ze de boerderij verder uitbouwen. Maria was het harde landbouwersleven gewoon en bracht intussen ook haar twee zonen André Debaenst (2520) en Etienne Debaenst (2521) en dochter Paula Debaenst (2522) groot. Nadat ze de boerderij overlieten en met pensioen gingen, keken mémé Maria  en pépé Jozef reikhalzenduit naar de momenten dat de kleinkinderen kwamen logeren. Met hun beroemde Peugot maakten ze dan samen uitstapjes naar zee. Maria had ook een B&B avant la lettre met een roze en een blauwe kamer … als extra hulp voor hotel Belfort. Maria reisde ook meerdere keren naar Lourdes, waar ze dan het beste afsmeekte voor haar gezin, haar familie en vrienden. Nooit keerde ze terug naar huis zonder cadeautjes.

Maria en Jozef vierden nog samen hun 65-jarig huwelijks jubileum. Toen Jozef zijn intrek nam in WZC Ter Linden te Veurne in residentie Oasis, bezocht Maria hem elke dag. In 2007 moest ze afscheid nemen van haar geliefde. Intussen had Maria 7 kleinkinderen en 8 achterkleinkinderen. Sinds september 2018 verbleef ze in de residentie Laura in de WZC Ter Linden te Veurne. Iedereen kende Maria als een lieve sociale dame, die graag onder de mensen kwam en altijd graag een praatje maakte. Ze hield van een bloemetje op haar kamer, kon genieten van een glaasje wijn en van een meringue taartje. Altijd vond ze het ‘belangrijk’ om mooi voor de dag te komen. 


Meer info uit onze Genealogie

Door op de blauwe afstammingsknop te drukken op onderstaande webpagina’s van onze “Florizoone Stam” website, ziet u de respectievelijke voorouderreeksen van bovenvermelde personen met eventuele broers zusters en kinderen.

Categorieën: Nieuwsbrief #4