Weerbarstige Pieter Florensoone (Florisse) (1)!
Waar het ons gelukt is het voorouder kluwen van de “TAK – KEMMEL – DRANOUTER- NIEUWKERKE”, èn van de “TAK – DORDRECHT – NIEUWKERKE – WULPEN”, èn van de “TAK DE FLORISOONE” in aanzienlijke mate te ontwarren, kan dit vooralsnog niet definitief gezegd voor “onze Pieter” waarop de aanzienlijkste afstammelingen groep Florizoone aansluit!
De pogingen om die “weerbarstige” Pieter op zijn juiste en verantwoorde plaats te stellen, zijn nochtans, ook in de laatste maanden, legio geweest. Wij begrijpen maar al te goed dat tal van familieleden onder U met zeer grote belangstelling naar de oplossing uitzien! En dat Rene er een goeie fles op zal kraken, eens het zo ver is; daarvan zijn wij overtuigd!
Wij zijn en blijven echter overtuigd van het feit dat Pieter zich niet kan blijven verschuilen, alhoewel tal van genealogen beweren dat Pieter bij de “hopeloze” gevallen dient te worden geklasseerd! Wij zijn dit niet geneigd voor waar aan te nemen… wij denken er niet eens aan! De stand van zaken aldus te gaan beschouwen, wel integendeel.
Er waren tal van voorheen mogelijke en waarschijnlijk geachte oplossingen dien aangaande en die zijn thans als onmogelijk bewezen. Er zijn wel tal van aanwijzingen gevonden in de richting die wij reeds herhaaldelijk behandelden. Het sluitende bewijs ervan hebben wij echter vooralsnog niet in handen. Bij herhaling vonden wij Pieter aangehaald in akten maar telkens geen aanduiding over zijn herkomst noch over zijn voorouders. Het notarieel en rechterlijk archief van Veurne en de Casselrije Veurne is praktisch totaal uitgekamd, te vergeefs echter. Thans komt onder andere dat van de stad Brugge aan de beurt waar Pieter geruime tijd verbleef (periode 1693 tot ca.1698) en waar twee van zijn kinderen werden gedoopt, respectievelijk Pieter (Petrus) Floresoone (Florisse) (3) in 1695 en Felix Florissoone (Florisson) (31) in 1697 en waar in die tijd ook andere Florisoones verbleven, die mogelijks aanverwanten zijn!
Naast de vier gekende kinderen van Pieter (zie Nr. I-maart I960) is uit zijn huwelijk met Joanna Goossens (Goosen) (2), een vijfde kind geboren nl. Maria Theresia Florisoone (2467), gedoopt ter St-Walburga Veurne op 6 maart 1692. Hun eerste kind Maria Theresia Florisseune (28), geboren op 22.6.1687 is dus blijkbaar ook zeer jong overleden.
Wij hadden het herhaaldelijk over Jeanne Thérèse (Joanne Therese) Florissoone (1838) waarvan de wezen van Pieter een erfenis opstreken.
Wij hebben gewezen op de tegenspraak in zekere aktes o.a. in verband met de ouderdom op het ogenblik van haar overlijden. Blijkens het grafschrift, in dit nummer gepubliceerd, zou er een Jeanne Thérèse (geboren te Zillebeke) overleden zijn op 3 november 1703 en begraven ter St-Jacobs kerk te Ieper. Dit terwijl slechts één overlijdensakte van een Jeanne Thérèse te Ieper te vinden is van die datum, vermeld ter parochie St-Maarten oud 20 jaar! Wij hebben de tafels van de doopakten, de registers zelf blijken verdwenen te zijn, van de parochie Zillebeke onderzocht. Een en ander voor mogelijk aannemend ziet U, beste lezer, dat het een nog ingewikkelder geval wordt. Inderdaad het is niet alles koek en ei. Niettemin, wij werken rustig door ….
Door op de blauwe afstammingsknop te drukken op onderstaande webpagina’s van onze “Florizoone Stam” website, ziet u de respectievelijke voorouderreeksen van bovenvermelde personen met eventuele broers zusters en kinderen.
Het voorgaande is een heruitgave van de Florizoone familietijdschriften, nr. 1, 2 en 3 uit de eerste Jaargang (1960), en wordt hier getrouw gereproduceerd met beperkte editoriale wijzigingen.