Onlangs digitaliseerde het Florizoone Comité enkele oude geluidsbanden en videotapes van vroegere familieleden. Vandaag zijn we trots deze te mogen delen met onze lezers via onze genealogische website, die ondertussen al door meer dan 5000 mensen werd bezocht sinds de oprichting in augustus 2014. Onze online toegankelijke databank bevat heden de gegevens van meer dan 5100 familieleden en wordt steeds groter. Ook onze digitale archieven, die momenteel worden geoptimaliseerd, zijn erg populair. Wij hopen dat ook deze toevoeging dezelfde belangstelling zal genieten.

Geluidsbanden

De eerste ontdekking in onze archieven was de geluidsband van het ‘Florislied’, dat werd gecomponeerd ter gelegenheid van het groot familiefeest te Adinkerke op 10 mei 1959 in de gebouwen van Meli die meer dan 700 mensen verenigde. De tekst is van de hand van Fernand Florizoone en de muzikale begeleiding werd geschreven door wijlen Hilaire Florizoone.

Videotapes

Vervolgens vonden we ook een aantal 8mm-tapes die beelden bevatten van enkele familiefeesten, meer bepaald de feesten van 10 mei 1959 en 8 mei 1966 in de gebouwen van Meli te Adinkerke. Tijdens de video vind u her en der handige informatie over de beelden. Indien u echter nog meer informatie wil, lees dan vooral verder.

Het comité dat het eerste familiefeest moest organiseren begon haar taak in januari 1959 en hield onder meer drie fenomenale vergaderingen die meer dan zes uur. Het ontvangen van zevenhonderd gasten is immers geen simpele taak. Er werd een zaal in het Meli-park te Adinkerke speciaal uitgebreid en omgevormd, met verlichting en verwarming, om de genodigden behoorlijk te kunnen ontvangen. Op het feest van 1959 waren 40 obers aanwezig, 2 hotelmeesters, 2 chefs en 10 mensen in de keuken, plus 4 koks aan het grote braadrooster in de zaal. Er waren 709 mensen ingeschrevenen voor het eerste familiefeest, onder wie 599 volwassenen en 110 kinderen (jonger dan twaalf).

Het feest regelen was een eerste groot karwei, maar ook familieleden die ver over de landsgrenzen wonen waren een belangrijke opgave voor het comité, het ging onder meer over de familie Henri Florizoone Feron (uit St Lo d’Ourville-Manche, Fr); de familie Alexandre Florisoone Marchandise (Paris, Fr); de familie Leclerc – Florissoone (Envermeu, Fr) en De familie H. Zaat-Florizoone (Tilbur,g Nl).

In de zaal voorzag men 400 meter tafel en er werden 600 stoelen gehuurd. Er werd tevens een kalf op het braadspit geplaatst , plus nog 41 kg vlees. In totaal  dus zo’n 141 kg aan vlees alleen. Bijkomend werden 50 bakken bier en ijs gratis aangeboden door het huis “Pole Nord” uit Oostende. Dit werd met een warm applaus onthaald.

De Florizoone genealogie werd eveneens opgemaakt door het eerste Florizoone Comité en dit in samenwerking met wijlen beroeps genealoog Michiel Mispelon, eerste Ere- Hoofdredacteur van Familiekunde-Vlaanderen. De eerste versie van de reuze Florizoone stamboom, waaraan meer dan 15 jaar gewerkt werd, hield de schilder wijlen Jos Van Belleghem een volle maand bezig, in vaak onaangename omstandigheden.

Tot slot werd het familiefeest in 1959 door maar liefst 15 journalisten gevolgd, het was immers een groots gebeuren.

Voor de tweede familiebijeenkomst op 8 mei 1966 waren er ongeveer 900 familieleden bijeen te Adinkerke. Opnieuw na de misdienst in de kerk van Adinkerke was er een familiefeest.

Ter gelegenheid van het familiefeest werd een grote hal gebouwd in het Meli park van maar liefst 800 m² die voldoende ruimte voorzag voor de 900 genodigden.

De genodigden waren jong en oud, Frans- en Nederlandssprekend, uit Parijs of de kleine dorpjes van Veurne. Maar één ding hadden ze gemeen, het waren allemaal Florizoone afstammelingen.

Opnieuw was er een bijgewerkte Florizoone familie stamboom met 1211 (namen) en de verschillende takken werden geschilderd door de zelfde schilder wijlen Jos. Van Belleghem. Deze nieuwe Florizoone stamboom werd onthuld door wijlen oud-minister Albert Declerck.

Opnieuw was de ganse hotelschool van Koksijde aan het werk voor deze unieke feestmaaltijd.

Categorieën: Redactie