“BELLEWAERDE”, een vertrouwde klank geworden voor de toeristen en de bewoners van en naar onze “contrijen” van Ieper, is evenals “MELI”, en een ontspanningsoord en een uitbating van een Florizoone!

De fundamenten van het huidige familiepark Bellewaerde zijn eigenlijk in Poperinge gelegd, waar stichter Albert Florizoone (726) & Maria Legrand (727) een confectie-atelier hadden. Maar zijn grote hobby waren vogels. In de tuin van zijn woning hield hij verschillende vogelsoorten, waaronder fazanten en sie eenden. Zijn grote droom was om ooit die rijkdom aan het publiek te kunnen laten zien. Die droom werd verwezenlijkt op een bizarre manier: in 1953 werd immers een groot deel van zijn tuin in Poperinge onteigend voor een project van sociale woningen voor senioren. Hierdoor moest Albert op zoek gaan naar een nieuwe thuis. Het bos van het kasteel ’t Hooge in Zillebeke was bekend om zijn vogels en na een onderhoud met de toenmalige eigenaar, Baron de Vinck, kon Albert het kasteel en 6 hectare van het park pachten.

Inhuldiging Bellewaerde in 1954
Embleem van Bellewaerde

Gelegen op 4 km. Van Ieper, langs de grote weg Ieper-Menen, op het gehucht “Hoge” der gemeente Zillebeke dat de oudstrijders 1914-1918 welbekend is, vormt het huidige domein “BELLEWAERDE”, circa 6 Ha. groot slechts een gedeelte van de oude heerlijkheid ofte leen “Beaurewaert” dat in de “terrier” of “ommelooper” van 1776 als volgt beschreven is: “eene groote masse van lande alaen elckanderen, bebauwen met een schoon casteel ofte huys van playsance, bestaende in hovynghen, bosschagieën, warande ende diergelijcke, getutonneert ende ghetraverseert van dreven ende wandelynghen”.

Embleem van Bellewaerde
Albert Florizoone (726) & Maria Legrand (727)

Heeft “BELLEWAERDE”, eertijds het bezit van de families de Medom, van Lichtervelde, de Winnezeele….., een groots en rijk verleden, dat teruggrijpt tot in het jaar 1300, dan is het ook een feit dat dank zij de durvende ondernemingskracht van Albert Florizoone (726) & Maria Legrand (727), een oase van rust en natuurschoon, het publiek “ten nutte en vermaeck” werd open gesteld! “BELLEWAERDE” is het enig park in België waar de grootste verscheidenheid van bloemen, struiken, bomen en dieren in gemeenschap, aangetroffen wordt.

Beeld: Folder van het Bellewaerde park.

Naast en tussen de vijftig soorten bomen, waaronder zeldzame treurbeuken en auracaria “apen verdriet” genoemd, groeien tientallen soorten struiken en honderden soorten bloemen.

“BELLEWAERDE” park, paradijs der dieren , wordt bevolkt door duizenden vogels als daar zijn: de geestige hoenders “nègre de soie”; de majestatische kroonkraan vogels; de luidruchtige kakatoes; de kleurige fazanten (18 soorten!) de kriel hoenderen (20 soorten); alle variëteiten van pauwen, ganzen en eenden. Deze naast zeehonden en schildpadden, damherten en eekhoorns.

“BELLEWAERDE”, paradijs der kinderen waar de kleinen zich thuis voelen bij het uitgebeelde verhaal van de wolf en de zeven geitjes en in Kabouterland. Zij kunnen er stoeien naar hartenlust, hun hart ophalen bij gebruik van onstuimige kinderspelen als tobogans, wipplanken, schommels, draaimolens, levende pony’s…..

“BELLEWAERDE”, paradijs voor de grote mensen waar de geprikkelde zenuwen tot rust kunnen komen bij een wandeling langs lommerige wandelpaden (12 km. lang in totaal!), midden bomen, stuiken en bloemen, langs vijvers en kabbelende beekjes, watervalletjes en verfrissende fonteinen. Men ondergaat er de weldoende betovering van de kleurenschakeringen en de feeërieke verlichting gedurende de avond.

Wie krijgt niet het water in de mond bij de geur van de Westlandse gastronomische specialiteit “hennepot” zo delicieus klaargemaakt in de verzorgde keuken van het “BELLEWAERDE” restaurant?

Wie kan weerstaan aan de betoverende melodie van zachte muziek, in een rustieke omgeving? Gezelligheid en dans doen de zorgen van elke dag van elke dag vergeten.

“BELLEWAERDE” is steeds in volle ontwikkeling en verwerft intussen naam en faam! Wie van een rustige verpozing houdt, midden een ongerepte natuur, zal in “BELLEWAERDE” zijn gading vinden!  


Door op de blauwe afstammingsknop te drukken op onderstaande webpagina’s van onze “Florizoone Stam” website, ziet u de respectievelijke voorouderreeksen van bovenvermelde personen met eventuele broers zusters en kinderen.

Het voorgaande is een heruitgave van de Florizoone familietijdschriften, nr. 1, 2 en 3 uit de eerste Jaargang (1960), en wordt hier getrouw gereproduceerd met beperkte editoriale wijzigingen.