Het woord-begrip “MELI-ADINKERKE” tovert een zelfvoldane glimlach om de mond van elke “Florizoone” om begrijpelijke redenen! En om ook om deze van duizenden die er, in de loop der jaren aangenaam ontspannende uurtjes , Ja dagen , doorbrachten. Mensen van elke leeftijd, van welke sociale klasse ook, hebben er genoten van de “geneugten des levens”!

In 1935 werd “MELI” uit de grond gestampt, en werd een eerste blok gebouwd, hij rees alleenstaand, statig en bloot, in de omringende velden. Enkel een smal terras, een vijvertje, een doolhof (in kapucijntjes), want een haag groeit zo rap niet. En een treurwilg, die er thans nog staat.

Meli Adinkerke
Embleem Meli

In het jaar 1960, bestrijkt het domein van “MELI” ongeveer 5 Ha. met een machtig gebouwencomplex en ruime parkeergelegenheid. Het herhaald vergrote doolhof, de miniatuurgolf (1951), het vogelpark (1952), de sprookjestuin (1954) het grote wiel en de treintjes, de dansende fonteinen en “Jules Verne” of “twintig duizend mijlen onder zee”, zijn zovele attracties die getuigen van de steeds vernieuwende-scheppende geesten van de grondleggers-bezielers van dit levenswerk: de heer en mevrouw Alberic Florizoone & Marthe Van Doren (724).

Hun komt beslist de verdienste toe, het wonder boek over het leven der bijen open te leggen voor het grote publiek en het gebruik van de heerlijke honing in bredere kring te helpen verspreiden. Hun werk dwingt niet alleen bewondering af in het binnen- maar ook in het buitenland. Zo stelde een Amerikaans bezoeker hem in 1959 voor, in de Verenigde Staten van Amerika, een nieuwe “MELI” op te richten, met de financiële steun van de Amerikaanse staat! Alhoewel een dergelijk écht Amerikaans idee hun beslist aantrekkelijk leek, mag en moet gezegd worden dat zij niet op dit lovende voorstel ingingen, maar wel in eigen land “op zijn Amerikaans” besloten verder te bouwen! 

In 1946 werd in de Brusselse omgeving, te Meise, een bijhuis “MELI” geopend. In 1951 moest deze uit “absolute noodzaak” uitgebreid worden.

Op tientallen handelsbeurzen en handels tentoonstellingen was “MELI” ook present.

De tijd bleef niet stilstaan, evenmin in het scheppend en durvend brein beide “MELI” grondleggers.

Waar “Vrolijk-België” op de expo 1958 zijn hoekje had, bouwde “MELI” op het 6 Ha. grote terrein, een nieuwe “MELI”! Naast een prachtig mooi vogelpark, een miniatuur golf en een grote speeltuin voor kinderen, treft men er dansende fonteinen in een nieuw concept aan, naast een bijzonder mooie fluorescerende bijenshow.

Meli Heizel
Meli Meise

Aan de voet van het Atomium, Brussels Eifeltoren, geven Brusselaars, Belgen en Buitenlanders, voortaan rendez vous: een smakelijk hapje, een frisse dronk en spelen naar hartenlust!

De “Florizoones” waren en zijn te Adinkerke thuis, zij zullen even welkom zijn op de heuvelrug van de Heyzel.

Adinkerke: feestelijke opening Meli-park 28 juni 1952
Etiket Meli honing.

Wij “Florizoones” zijn trots en fier op wat een Florizoone bewerkstelligde, waarvan het weekblad “Pouqoi Pas” zeer onlalngs verklaarde: “Le royaume des cieux lui appartient….. Laissez venir à lui les petits enfants. Il les distraira…..”   


Door op de blauwe afstammingsknop te drukken op onderstaande webpagina’s van onze “Florizoone Stam” website, ziet u de respectievelijke voorouderreeksen van bovenvermelde personen met eventuele broers zusters en kinderen.

Het voorgaande is een heruitgave van de Florizoone familietijdschriften, nr. 1, 2 en 3 uit de eerste Jaargang (1960), en wordt hier getrouw gereproduceerd met beperkte editoriale wijzigingen.